Pročistači

Čovjek je svojim akivnostima i novim načinom života značajno utjecao na svoje i stambeno okruženje.
To je izrokovalo potrebu za odgovarajućim zahvatima kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, jer je obrambeni (imunološki) sustav našeg organizma, nedovoljno jak da se sam bori sa onečišćenim zrakom (mikronska prašina, dim, virusi, bakterije, grinje, gljivice, pelud itd.).

Za tu namjenu napravljeni su pročistači zraka!

Briga o kvaliteti zraka kojeg udišemo zajednička je u svim ekološki svjesnim zemljama. Svatko od nas (u mirovanju) udahne 12-16 puta u minuti, to činimo nesvjesno. Poznato je da čovjek bez hrane izdrži oko 4 tjedna, bez vode 4 dana, a bez zraka (kisika) može izdržati 3-4 minute.

Svrha udisaja je izmjena plinova između vanjskog svijeta i stanica od kojih su građeni organi. Stanice iz udahnutog zraka "uzimaju" kisik, a istodobno "otpuštaju" štetni ugljični dioksid koji izdahom šaljemo u okolinu.


Čisti zrak nije važan samo za život i zdravlje nego i za ugođaj ugode i zadovoljstva. No, onečistači vrebaju odasvud: zatvorene prostoje u kojima provodimo većinu dana a u kojima se možda puši, prašina leti iz tepiha sa svakim korakom, grinje u niskom startu. A ako otvorite prozor, zajedno s kisikom ulaze i novi neprijetalji pluća. Asmatičari i alergičari posebno su osjetljivi. Otići na Sjeverni pol, u šumu ili kupiti pročistač zraka?

DA OTVORIMO PROZOR?

"Kakav pročistač, dovoljno je otvoriti prozor!"; moglo se čuti. No otvoriti prozor i "prozračiti" sobu mogu stanovnici sredina bez većeg prometa i izvan industrijskih zona. Ipak zagađivač može biti u neposrednoj blizini: neispravna sobna peć na plin ili susjed koji "nešto" pali, a dim ne miriše.

ASMATIČARI I ALERGIČARI

Za alergijske bolesti bitan je odnos genetike strukture pojedinaca i alergenata iz okoliša. Alergijske manifestacije mogu se prvi put pojaviti u bilo koje životno doba, ali prvi simptomi najčešće se pojavljuju u mlađim skupinama, bilo kao alergijska upala sluznice (rinitis) malih bronha (astma) ili očne spojnice (konjuktivitis). Najčešći inhalacijski alergeni cjelogodišnjih alergijskih bolesti dišnog sustava su grinje u kočnoj i skladišnoj prehladi, perje ili dlake, odnosno epitel domaćih životinja ze pljesni. Uzročnici sezonskih alergija su pelud triju botaničkih obitelji, stabala, trava, korova.

ŠTO RADE PROČISTAČI ZRAKA?

Zadatak pročistača je da iz zraka ukloni prašinu, alergene životinjskog podrijetla, dim cigareta, štetne plinove. Tako ćete se, pa i ako nemate bronhijalnih problema, astmu ili alergiju, udišući čisti zrak, osjećati bolje, lakše disati i spavati. Pročistači zraka u poslovnom prostoru s više osoba (pušača) u središtu grada svakako je dobro došao. Tvrtka će cijenu pročistača isplatiti jer će ugodnijom radnom klimom i produktivnost biti veća. Astmatičari, alergičari, djeca i svi skloni dišnim problemima bit će zadovoljni učinkom pročistača, no mogu li ga platiti ili se za "cijenu zdravlja" ne pita.